miercuri, 22 februarie 2012

Italienii descoperă Moldova: Ideile curioase ale domnului Baldassare

Italienii descoperă Moldova: Ideile curioase ale domnului Baldassare:

La biroul stării civile de la Chişinău sunt înscrişi, conform datelor de la 31 decembrie 2011, 177 de cetăţeni italieni. Tineri întreprinzători, diplomaţi, pensionari care au hotărât să se mute pentru totdeauna în Moldova alături de moldovencele cu care şi-au legat soarta.


Moldova, cu toate că se confruntă cu multe grave probleme, îi atrage pe italieni. Are o forţă de muncă ieftină. Un regim fiscal foarte convenabil. Transporturile funcţionează relativ bine. Costurile carburanţilor, a energiei sunt inferioare celor din Europa. Există marea posibilitate de a intra din Moldova pe marea piaţă rusească fără taxe vamale. Pe lângă aceasta, în ultimul timp au fost luate o serie de măsuri legislative favorabile investiţiilor în parcurile industriale şi zonele economice libere. Deci, Moldova este atractivă şi italienii, oameni curioşi şi întreprinzători, o colonizează în felul lor.


Dar Moldova nu este numai ţara unor oportunităţi economice. Mai este şi terenul unde are loc un crâncen război ideologic. Unionişti şi statalişti, naţionalişti şi moldovenişti, limbă moldovenească şi limbă română, filoeuropeni şi filoruşi, în sfârşit, ortodocsişti şi homosexualişti iată o serie din curioasele etichete ale orientărilor ideologice contrare din Republica Moldova.


Cum se orientează italienii în acest talmeş-balmeş?


Orientările italienilor depind, cred, în primul rând de

Citeşte mai mult...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu