miercuri, 6 aprilie 2011

Toma Pătraşcu, omul care dinamitează „înhăitarea” dintre stat şi biserică

Toma Pătraşcu, omul care dinamitează „înhăitarea” dintre stat şi biserică: "Toma Pătraşcu, omul care dinamitează „înhăitarea” dintre stat şi biserică
De fiecare dată când se dă câte o lege care favorizează biserica, Toma Pătraşcu e la datorie şi lansează mesaje şi comunicate cu texte de genul “Stop îndoctrinării religioase în şcoli” sau “Nu-ţi lăsa banii în plata Domnului”. Bineînţeles, Biserica Ortodoxă nu a văzut cu ochi bune astfel de atitudini şi a replicat făcând aluzie la ateismul comunist de pe vremuri. Pătraşcu zâmbeşte relaxat la astfel de acuzaţii: “Mi se pare uşor ridicol pentru o organizaţie care nu a avut nicio reacţie faţă de toţi înalţii ierarhi care au fost dovediţi colaboratori ai Securităţii”.

După ce ieri VerticalNews v-a prezentat povestea lui Remus Cernea, astăzi vorbim despre un alt român care militează pentru valorile în care crede: Toma Pătraşcu, vicepreşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste Române, unul dintre criticii cei mai îndârjiţi ai „atitudinii de concubinaj” dintre stat şi biserică. Duelul asociaţiei nu este cu Biserica Ortodoxă, ci cu statul care favorizează cultele, deşi ar trebui să fie neutru, explică el.
Aseară, preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii parteneriatului stat-biserică.

Îndoctrinarea actuală, mai nocivă decât cea comunistă

„Înhăitarea” dintre ierarhia bisericească şi clasa politică a ajuns să îl deranjeze imediat după revoluţie, pe când avea 22 de ani. Atunci a fost uluit că în ‘90 „nu s-a făcut decât să se înlocuiască ideologia comunistă cu o ideologie naţionalist-ortodoxistă”. „Eu am prins pionierii, am prins UTC-iştii. Nu era aşa ceva. Nici nu se compară cu îndoctrinarea care se făcea atunci. Atunci era de formă. Acum, pe banii statului, din clasa I până în clasa a XII-a, timp de o oră pe săptămână, copiii sunt îndoctrinaţi”, completează el.

Înainte de ‘89, pe când era elev la Colegiul Naţional Vlaicu Vodă din Curtea de Argeş, a „scăpat” de orele de religie. Pe atunci, pur şi simplu nu se făceau. Familia sa era foarte amestecată din punct de vedere religios. Mama sa nu este credincioasă, însă tatăl da. Avea şi o mătuşă foarte bisericoasă care se străduia să îl înveţe rugăciuni. Însă Pătraşcu spune că nu a fost niciodată credincios şi că nu a fost influenţat de nimeni în această privinţă.
ASUR a fost înfiinţată recent, în februarie 2010. „Colegul meu Ati, preşedintele asociaţiei, ne-a şi povestit că prietena lui i-a zis la un moment dat: „Mă, mai termină odată cu bombănitul. Ori taci din gură ori pui mâna şi faci ceva!””, spune Pătraşcu. Organizaţia a atras oameni din tot soiul de domenii: medici, economişti, ingineri sau umanişti. Cotizanţi, sunt 14 membri, dar au sute de simpatizanţi pe Facebook.

A lansat formula „8.300 de biserici, doar 4.700 de şcoli generale”

În cazul său, determinant a fost faptul că are două fetiţe, una de cinci ani, cealaltă de doi, care se apropie încet-încet de mersul la şcoală. „Şi sunt îngrozit de ce o să găsească acolo”, spune el, după care aminteşte de ore de religie la care elevilor li se istorisesc poveşti „horror” cu sfinţi care mor înţepaţi cu furci de fier, răstigniţi cu capul în jos sau decapitaţi. Fata lui cea mare, de pildă, a fost marcată timp de câteva zile după ce i s-a descris scena răstignirii, cu piroanele mari de fier bătute în mâini. Un alt exemplu este cel al unei fetiţe care a aflat de la profesoara de religie că cei născuţi prin cezariană sunt blestemaţi. Deşi îi e teamă că fetele sale vor fi marginalizate, ia serios în calcul să le retragă de la ora de religie: „Îi laşi să se ducă la nişte ore de imbecilizare sau îi scoţi cu riscul izolării?”.

Uneori, îl apucă patru noaptea tot scriind comunicate de presă sau postând pe site-ul asociaţiei. Dimineaţa trebuie însă să se ducă la serviciu: e director de marketing la o firmă de IT. Soţia sa îi împărtăşeşte convingerea religioasă şi îi înţelege fervenţa. Tot documentându-se, Pătraşcu a remarcat că în România sunt „18.300 de biserici, doar 4.700 de şcoli generale”. Odată lansată, formula lui Pătraşcu a avut un mare succes, a împânzit Internetul şi panourile publicitare.

S-a aventurat şi să citească Legea bugetului, care are, arhivată, 57 de Mega. Aşa a descoperit în stufosul document tot felul de lucruri „foarte bine ascunse”. De pildă, în 2012, fondurile alocate pentru construcţii şi reparări de biserici se multiplică de trei ori faţă de 2011, fiind totodată de 3,3 ori mai mari decât suma de bani pentru refacerea infrastructurii şcolare. În plus, în acest an, fondul de salarii pentru preoţi a crescut cu 8,5% faţă de 2011, completează Pătraşcu.

Boxele bisericilor goale „urlau mai ceva ca la manele”

De-a lungul timpului a citit părţi din Biblie şi a mai intrat în biserici din curiozitate. De multe ori s-a distrat: boxele „urlau mai ceva ca la manele”, în schimb bisericile erau goale, cu doi-trei oameni sau aveau lacătul pus pe uşă.
În afară de descâlcirea încrengăturilor stat-biserică, Pătraşcu militează şi pentru promovarea ştiinţei şi a educaţiei. Recent, probabil că l-aţi văzut la televizor înghiţind un pumn de pastile homeopate. Nu a păţit nimic: voia doar să arate că aceste medicamente nu au niciun efect pentru că sunt „apă chioară”.
„Mi-aduc aminte că eram în clasa a III-a când a fost cutremurul din ‘77 şi erau mari discuţii prin clasă „cum ne-a pedepsit Doamne-Doamne”. Şi mi se păreau nişte aberaţii. Bineînţeles că ştiam de la ce vine cutremurul, că ştiam de tectonica plăcilor la 9 ani”, îşi mai aminteşte el.

Un alt moment când a dat piept cu lipsa de simţ critic românesc a fost pe când făcea un master la Open University Business School. Înainte de examene se distra teribil când, invariabil, studenţii se întrebau „Da’ noi până la urmă ce scriem la examen?”, atunci când era necesară o abordare critică a unei teme. „Nu discutăm de copii de clasa I, a IIa, de liceu. Discutăm de manageri din companii multinaţionale. Ei nu puteau să treacă prin filtrul critic mai multe teorii care, mai mult sau mai puţin, puteau să se bată cap în cap. Împotriva a asta luptăm. Oameni, destupaţi-vă creierele!”.

Pentru ce militează ASUR:



  • Taxarea cultelor religioase. Statul ar trebui să aducă bani la buget, cu atât mai mult într-o perioadă de criză.

  • Stoparea îndoctrinării religioase din şcoli. Asociaţia cere eliminarea orei de religie predată confesional şi înlocuirea sa cu o oră de istorie a religiilor. Pătraşcu e foarte nemulţumit de unele manuale de religie. Unul dintre ele, apărut la editura Sf. Mina şi adresat elevilor de clasa I, arată o fetiţă neascultătoare peste care dă o maşină. „Învăţătură: neascultarea se pedepseşte”, este motivat accidentul în manual. Referitor la acest aspect, Pătraşcu le cere părinţilor să îi anunţe pe adresa asociaţiei dacă se confruntă cu astfel de cazuri.

  • Eliminarea legii parteneriatului între stat şi biserică în domeniul asistenţei sociale (prin care statul ar urma să finanţeze cu 80% acţiunile de protecţie socială ale cultelor). „Noi am spus-o pe faţă. Considerăm că acestă lege nu este altceva decât mită electorală pentru biserici. Proiectul este vechi, de ani de zile zace în Parlament”, spune Pătraşcu. În plus, acest tip de asistenţă socială va fi folosită pentru prozelitism, consideră el.

  • Educaţie ştiinţifică serioasă. „E putred învăţământul. Corpul profesoral este depăşit. Este nociv. Nu la nivel individual. E o problemă de cultură la nivelul corpului profesional, la nivelul ministerului şi al societăţii”, arată vicepreşedintele ASUR. Pătraşcu exemplifică printr-un mail primit pe adresa asociaţiei: „Nu mai avem nicio şansă. Sora mea, elevă la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti mi-a spus ieri că ea nu crede în evoluţie pentru că toţi profesorii ei spun că e o prostie. Cel de biologie, cel de filosofie, cel de religie. Medicul de familie i-a zis acelaşi lucru. Argumentele mele sunt egale cu zero în faţa ei pentru că eu sunt un simplu absolvent de Drept, nu am competenţe necesare în domeniul respectiv. Şi încă ceva: i s-a mai zis la şcoală că nu se ştie sigur că Pământul e rotund pentru că omul nu a călcat în spaţiu şi că toate emisiunile spaţiale sunt trucate la Hollywood. Nu se mai poate reforma învăţământul românesc. Aşa că nu ar trebui să ne mai mire atitudinea clasei politice. România e pierdută”.

  • În curând, ASUR va lansa o campanie legată de recensământul din această toamnă. „Toţi banii care se alocă, se alocă conform datelor recensământului. Iar datele de la recensământ sunt putrede. Nu se poate ca în România cei atei sau fără religie să fie 0,1%. Nici Nea Nicu la alegeri nu se alegea de unul singur cu 99,99% din voturi. Nici el nu avea tupeul ăsta. Nu se poate ca 99,99% să fie credincioşi”. Pătraşcu spune că, pe de altă parte, sondajele Gallup arată că 7% din populaţie spune că religia nu are nicio importanţă pentru ei. Nu vrea să spună că se minte pe faţă, ci că există presiuni. Spre exemplu, oamenii cred că dacă au fost botezaţi sunt ortodocşi, iar alţii, care sunt atei, se tem să recunoscă de frica marginalizării. „În esenţă, să declari pe bune ce crezi. Şi să nu-ţi fie frică sau jenă de nimeni să-ţi asumi identitatea. Pentru că ceea ce spui e ca la vot: are implicaţii majore în viaţa ta”, spune el.


Poveste scrisă de A.D."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu