miercuri, 28 decembrie 2011

Excelent! EDITORIALUL EVZ: Rom-rom-telecom şi corectitudinea politică

EDITORIALUL EVZ: Rom-rom-telecom şi corectitudinea politică: Ne-a stricat Crăciunul. Ne-a blocat sarmaua în gât. Nu ai cum să scapi: mormăitul sacadat e pe toate canalele. "Colindul Romtelecom", pe lângă că e enervant la culme, mai rău decât "V-am prins vrăjitoarelor!", "Adidas Torsion"...


Într-un editorial de un excepţional bun simţ din L’Express, gânditoarea Chantal Delsol încearcă un răspuns, pornind de la o întrebare simplă: ce s-ar întâmpla dacă un caricaturist ar desena un cetăţean care se şterge la fund cu Declaraţia Drepturilor Omului? Sau un cuplu homosexual desfrânat, care pretinde să înfieze un copil pentru a-l sodomiza? Sau lagărul de la Auschwitz cu tuşe burleşti? Ar fi aceste desene acceptate în numele libertăţii de expresie? Nici vorbă! Îndrăzneţului i s-ar pune rapid pumnul în gură.

Societatea modernă pledează pentru libertate totală, fie ea şi blasfemiatoare. Dar legea împotriva homofobiei, bunăoară, este ea însăşi o lege împotriva unui altfel de blasfemie, observă Delsol. Una de tip nou. Poţi să-ţi râzi cât vrei de familia tradiţională, burgheză, dar îţi este interzis să iei în răspăr familia monoparentală. Este permis să iei în tărbacă un băştinaş, dar e oripilant să te legi de un imigrant.
Gânditoarea se opreşte aici. Pentru noile standarde occidentale a mers şi aşa prea departe. Noi, însă, încă putem constata că asistăm la impunerea unei noi religii: cea a corectitudinii politice. Care şi-a propus să demoleze toate principiile pe baza cărora a apărut şi s-a format societatea tradiţională europeană: familie, biserică, şcoală. O religie arogantă şi fundamentalistă, care impune idoli schimonisiţi în numele diversităţii, constrânge la toleranţă şi sileşte la iubire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu